Analyse energiebesparing

Analyse energiebesparing

Analyse

Ik analyseer uw energieverbruik ter plaatse. Dat regel ik voor zowel prive- als zakelijke panden. Ik maak daarbij gebruik van de energierekeningen. Kijk naar de aansluitingen. Ik bekijk hoe zwaar het pand is afgezekerd. Dat betekent een vaststelling hoeveel kuub gas er maximaal door de bestaande leidingen kan.

Ik onderzoek tarieven en kijk op basis van ervaring na of alles klopt.

Ik geef je twee voorbeelden

1. Een appartementencomplex. Ik zie de energierekening van een particuliere opdrachtgever. Hoog, zo op het eerste gezicht. Ik heb de aansluitingen op detail bekeken en geconstateerd dat de netwerkkosten hoog waren. Na onderzoek bleek dat er een verkeerde aansluiting aan zijn huisnummer zat. De opdrachtgever betaalde ook de kosten voor de lift.

2. Er is een opdrachtgever met een grootverbruik aansluiting. Het gaat om een aardappelbewaarplaats. Het standaard jaarverbruik staat op 100.000 kWh . Ook liggen er zonnepanelen op het dak. Deze leveren op jaarbasis exact hetzelfde kWh. Lijkt dus prima. De teruglevering echter is vooral in de zomermaanden. Dat terwijl hij juist tussen september en maart de aardappelen moet drogen. Dat betekent dat je hele goede contracten moet hebben over je levering en je teruglevering. Bij die contracten heb ik kunnen begeleiden en daarmee voorkomen dat het mis ging.

Oplossingen

Na de analyse gaat het natuurlijk om oplossingen. Waar kunnen mensen besparen, waar liggen de valkuilen.

Inzicht: Als je zorgt voor duidelijk inzicht gaat men in de meeste gevallen vanzelf besparen.

Duidelijkheid in tarieven: Ik kijk naar wat er betaald wordt per jaar en kan snel zien waar te veel wordt betaald en hoe of waar het goedkoper kan. Ik ken de marktconforme tarieven en de schommelingen daarin. U kunt daar absoluut voordeel van hebben.

Verbruiksgedrag aanpassen: Ik kijk wat mensen belangrijk vinden. Kan men overstappen naar bijvoorbeeld ledverlichting? Is een zonneboiler of zijn zonnepanelen een optie?

Benutten wet- en regelgeving: Niet zelden komt het voor dat mensen niet op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving ten aanzien van energieverbruik. Heb je meerdere aansluitingen op één WOZ object, dan mag je bijvoorbeeld energiebelasting stapelen.

Of op het moment dat er wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonnepanelen, dan heb je fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken. Daarmee wordt de terugverdientijd een stuk lager.

Nog een voorbeeld

1. Ik bezoek de lokale kabelleverancier op een van de eilanden. Hij heeft daar 35 kleine kastjes. Van de belastingdienst mag deze ondernemer alle verbruiken op elkaar stapelen en gelijk verrekenen. Ik heb inzichtelijk kunnen maken dat deze mogelijkheid bestaat en heb dat direct kunnen regelen. Voordeel voor de klant? Niet meer zelf vooraf hoeven financieren.