APK op gesubsidieerde pelletkachels

De Staatscourant (jaargang 2015, nummer 26257) van 17 december 2015 maakt melding van investeringssubsidie duurzame energie. Deze subsidie kan bijvoorbeeld worden ingezet bij aanschaf van pelletkachels, met een vermogen van 5 kW tot 500 kW. De kleine kachels voor huishoudelijk gebruik (tot 10 kW) moeten in een lijst met aanbevolen kachels voorkomen.

Zo’n pelletkachel is geen gezellig haardje, maar zal de volledige verwarming van uw woning verzorgen. Vergelijk je een cv-ketel met een pelletkachel, dan is het de gebruikte brandstof enige verschil. Aardgas is een gecertificeerd product en heeft altijd dezelfde kwaliteit. U heeft er ieder geval geen invloed op. Maar hoe zit dat met houtpellets?

Goedkope pellets in de pelletkachel: duurkoop?

pelletkachelleverancierDe pelletkachelleverancier adviseert altijd gecertificeerde, ‘schone’ pellets te stoken. De consument zal veelal via internet zoeken naar aanbiedingen. Euro’s zullen belangrijker zijn dan een certificaat. En zolang de overheid bij particulieren niet handhaaft op het gebied van emissies, lijkt goedkope brandstof aantrekkelijk. Maar bij slechte verbranding kunnen wel degelijk giftige gassen vrijkomen.

Subsidies zijn meestal triggers voor mensen om te investeren in het verduurzamen van een woning. Bijvoorbeeld door financieel gunstig een pelletkachel aan te schaffen. Maar weet wat je koopt en hoe je er goed mee omgaat. Kortom, laat je voorlichten over de mogelijkheden. Ik ben de juiste man op de juiste plaats.

Pelletkachels vergelijken met de auto

keverWat een contrast is dat eigenlijk in vergelijking met de melkkoe van de overheid, de auto. Als een auto nieuw op de markt komt, moet ie gemiddeld genomen na 3 jaar jaarlijks apk worden gekeurd. Komt de auto niet door de (emissie)keuring dan wordt ie niet goedgekeurd en mag je niet de weg op en je loopt kans op een boete.

Wat dan weer te denken van mijn 62-er kever. Om het jaar wordt ie APK gekeurd en wat emissies betreft valt er weinig af te stellen. Daar ben ik dan wel weer blij om.

Geschreven door

The author didnt add any Information to his profile yet