Energiebesparing

Energie besparen

Bewustwording zorgt al voor een energiebesparing
Het besparen van energie is relatief eenvoudig. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen die bewust met energie omgaan, minder energie verbruiken dan mensen die er niet over nadenken. Een eerste stap, die iedereen kan en ook zou moeten maken, is zich bewust worden van het dagelijkse energieverbruik.

Verschillende energieleveranciers ondersteunen hun klanten hier al in door ze via hun telefoon, tablet of speciaal kastje direct inzicht te geven in hun verbruik van gas en stroom. Het actuele verbruik op een zeker moment, per uur, per dag, per week of per maand. Verbruik je meer of minder dan verwacht voor een bepaalde periode? Zijn de kosten van je werkelijke verbruik deze maand hoger of lager dan het voorschot dat je betaalt? En hoe ziet de jaarafrekening er straks uit, zul je moeten bijbetalen of kun je een bedrag terug verwachten?

Verbruiksgedrag van energie

Door deze bewustwording verandert het verbruiksgedrag van mensen. De thermostaat gaat tijdig omlaag, lampen gaan uit, deuren blijven niet open staan terwijl de verwarming aanstaat etc. Dit laatste is overigens een veel gehoorde klacht bij eigenaren van vakantiehuizen, die over hun huurders zeggen: Het klimaat in de woning wordt geregeld door de buitendeur!!

Met slimme meters kan het verbruik van elk apparaat in huis apart worden gemeten. Dit helpt om gerichte keuzes te maken, bijvoorbeeld het vervangen van een oude diepvriezer door een nieuwe met AAA+-label.

in 5 stappen werk ik toe naar een analyse om energie te besparen. benieuwd?