Energieverbruik

Energieverbruik

Energie is ‘commodity product’ en eigenlijk algemeen gesproken niet interessant. Het is zo gewoon dat het er is dat men er in het dagelijks leven in onze westerse maatschappij meestal niet over nadenkt.

Iedereen betaalt maandelijks een bepaald bedrag en verwacht daarvoor dat het behaaglijk warm wordt als de verwarming wordt ingeschakeld, dat de douche goed op temperatuur is en dat het licht brandt en apparatuur kan worden gebruikt wanneer je maar wilt.

Eigen energieleverancier

Elke woning of pand in Nederland heeft een eigen stroom- en gasaansluiting. De bewoner of eigenaar van een pand heeft het recht om een eigen energieleverancier te kiezen. Tegenwoordig nemen steeds meer mensen de moeite om te onderzoeken welke energieleverancier het voordeligst is. Het komt ook voor dat meerdere woningen zijn aangesloten op 1 centrale meter, bijvoorbeeld woningen van een woningbouwvereniging of vakantiepark.

De aansluiting en de meter zijn eigendom van de netbeheerder. In Nederland is dit de firma Liander. De netbeheerder zorgt ervoor dat de u daadwerkelijk gas en stroom geleverd krijgt. De kosten worden verrekend op uw energierekening, daarvoor zorgt de energieleveranciers.

Bij hele grote zakelijke aansluitingen, zoals hotels, bedrijven of fabrieken factureert de netbeheerder direct aan de klant.

Basisgebruik van energie

Het verbruik van stroom (kWh), gas (m3) en warmte (GJ) (stadsverwarming) is recht evenredig met de behoefte die men heeft, de wijze van leven of beter gezegd de levensstijl. Er is in een huishouden of bedrijf altijd een zeker basisgebruik, door apparaten die hele dag aanstaan, en verwarming. Daarnaast wordt het verbruik bepaald door de omvang van het huishouden het gewenste comfortniveau. Een huis met veel elektrische apparatuur dat tot een hogere temperatuur wordt opgewarmd, verbruikt vanzelfsprekend meer stroom en gas.

Het energieverbruik van een pand is ook afhankelijk van de locatie. Een pand in een buitengebied vraagt meer energie dan een vergelijkbaar pand midden in een stad. Maar ook de omvang van een pand, leeftijd, constructie, toegepaste materialen, spouwmuur of halfsteens, enkel of dubbelglas, wel of niet geïsoleerd heeft een groot effect op het energieverbruik.

Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om de energiebehoefte voor een pand flink te verlagen. Wanneer een pand de status heeft van monument kunnen besparende maatregelen kostbaar zijn, omdat niet alles mag en er veelal op custom-made oplossingen moeten komen.

Tot op zekere hoogte kun je invloed uitoefenen op het energieverbruik. Bewustwording van het verbruik zorgt al voor een besparing van 10%.