Hoe je energie besparen tot een volkssport maakt

Een energiezuiniger huis maakt de eigenaar verkwistender. Dit stellen twee onderzoekers in Eigen Huis Magazine (sep. 2016). Is dit ook zo als bewoners live kunnen zien wat het effect is van hun gedrag? Hoe je energie besparen tot een volkssport kunt maken.

Econoom Erdal Aydin en hoogleraar Vastgoedeconomie Dirk Brounen concluderen in het door VEH samengevatte onderzoek dat de energiebesparing na een investeringsmaatregel tegenvalt. De woningbezitter wordt nonchalanter; de kachel gaat wat hoger. Ook met douchen kijkt hij niet meer op vijf minuten meer of minder.

Wij Nederlanders zijn Calvinistische, krenterige strebers

De onderzoekers stellen dat de woningkoper spaarzamer is met energie dan een woninghuurder. Onzin. Bij welke groep je ook hoort, als je elke dag en elke minuut kunt zien wat jouw besparingen precies doen met de energiemeter, word je er met de dag gemotiveerder van. Wij Nederlanders zijn immers calvinistische, krenterige strebers.

Mensen die zelf een scherm in huis hebben hangen waarop ze hun live energieverbruik kunnen zien, herkennen dit misschien: zodra je het vlammetje ziet dat aanduidt dat er een kachel aanslaat, denk je direct: ho, ho, is dit nodig? Of kan de thermostaat twee graden lager en de trui aan? Ik herken het zeker en zie het dagelijks gebeuren in de huishoudens en bedrijven waar ik kom. Goede informatievoorziening over je energieverbruik zorgt ervoor dat besparen een nationale volkssport wordt.

Nederlanders vinden kijken naar live informatie machtig mooi

Het onderzoek waarover Vereniging Eigen Huis schrijft, gaat voorbij aan bewustwording. En de behoefte van Nederlanders om de hele dag live te volgen wat er gebeurt om hen heen.

Beseffen wat je verbruikt heeft al een positief effect op gebruiken van warm water en de ingestelde huistemperatuur. Toch lees je pas in het staartje van het VEH-artikel dat “consumenten minder verstoken als ze door hebben hoeveel stroom en gas ze verbruiken.” In mijn beleving had dit een kernboodschap moeten zijn.

Hoe ik hierbij kom? Ik was betrokken bij de installatie van een aantal slimme schermen bij de klanten van een energiebedrijf: het verbruik daalde na de installatie bij het overgrote deel van de huishoudens drastisch.

Iedereen aan de monitor?

Nou, dat gaat misschien wat kort door de bocht. Voordat we alle huishoudens en bedrijven voorzien van een slim scherm; analyseer eerst aan welk bureau, achter welk apparaat of in welke slaapkamer de grootverbruikers huizen. Dit 5 stappenplan laat zien hoe je dit discreet, grondig en effectief kunt doen. In veel gevallen investeren mensen onder druk van subsidie of reclamecampagnes in bijvoorbeeld zonnepanelen. Denk ook daarin simpel en besparend: zonder één enkele aanschaf kun je vaak al tien procent besparen.

Energietunnel

Het artikel van Eigen Huis eindigt met een stelling van Brounen. “Iedereen weet dat een auto het zuinigst is als hij zonder tegenwind met tachtig kilometer per uur door een tunnel rijdt. Maar niemand doet dat.” De vergelijking met het verbruik van auto’s is volgens mij niet relevant. Waarom niet? Wind mee en tunnels: ze verschijnen niet als je met je vingers knipt Doucheminuten van het gezin en de thermostaat in de woonkamer kun je wel beïnvloeden. Wat auto’s betreft …. mijn kever rijdt het zuinigst bij zo’n 80 km/h en windje mee, maar zeker niet in een tunnel.

Jord Kuiken – oktober 2016

Ik denk in energie, ik zie energie en ik bewaak het zo efficiënt en goedkoop mogelijk gebruik daarvan.

Geschreven door

The author didnt add any Information to his profile yet