Mijn dubbeldooier heeft een nieuw huis!

“Dubbeldooier”

Mijn dubbeldooier heeft een nieuw huis. Een nieuwbouwwoning aan de rand van een fraai dorp op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee.
De aannemer heeft goed werk geleverd. Het blok van zo’n twintig huizen is op tijd opgeleverd en het huis ziet er perfect uit.
Opvallend is dat elke woning twee zonnepanelen op het dak heeft. ‘Die kreeg ik er gratis bij’ zegt mijn broer als ik vraag of hij bewust voor die twee panelen heeft gekozen. Zijn eigen panelen liggen richting het zuiden en zullen op zonnige dagen dus best voor wat rendement zorgen. Op een van de andere daken lijken de zonnepanelen veel minder gunstig te liggen. Waarom kiest de aannemer er dan toch voor om ze te plaatsen? Heeft het te maken met de verplichting tot duurzaam bouwen en een EPC-norm te moeten halen? Laat hij daarmee zien dat hij als aannemer ‘groen’ werkt en voldoet aan de eisen?

“Je krijgt er minder geld voor terug”

Dat de aannemer niet zo heel goed geïnformeerd is op het gebied van duurzame energie, blijkt bij de oplevering van het huis. Mijn broer geeft aan dat hij toch blij is met de zonnepanelen op zijn dak. Ook hem geeft het een goed gevoel om iets aan duurzame energie te doen. De aannemer is echter kritisch: ‘Want als je stroom opwekt en dus teruglevert aan het net, dan krijg je er veel minder geld voor terug’.

In Nederland gelden er salderingsregels. Voor elke kWh stroom die wordt teruggeleverd aan het net, krijgt je door je energieleverancier hetzelfde leveringstarief gecrediteerd. Voorwaarde is dan wel dat je jaarverbruik hoger is dan je teruglevering in dat jaar.

Het huis is ieder geval van alle nieuwe technieken voorzien, bijvoorbeeld een warmteterugwin-installatie. Het klimaat in huis goed geregeld, wel alles dicht houden en een kwartier per dag ventileren. Gevoelsmatig tegenstrijdig, want met het voorjaar in het verschiet wil je alle ramen en deuren opzetten om de boel lekker door te ‘tochten’.

Over tochten gesproken

Over tochten gesproken, want wat is het heerlijk om in het voorjaar de oldtimers uit de stalling te halen. In mijn geval met de Kever onderweg te zijn naar een klant, dak open, wapperende haren en luisteren naar een snorrende motor, complimenten ontvangen van mijn medeweggebruikers en ik…… ik glimlach van oor tot oor.

Geschreven door

The author didnt add any Information to his profile yet