Overkanters, energieverbruik en de handen vol billendoekjes

“Overstappen loont”, roept de consumentenbond. Als interim-manager bij een lokaal energiebedrijf weet ik wel beter. Bij dat soort collectieve acties is de consumentenbond de lachende derde. Welkom in de niet-transparante wereld van de energie.

Overstappen hoeft niet. Je bespaart sneller door bewuster met energie om te gaan. En ik heb, om inzicht te krijgen in mijn energieverbruik, gekozen voor de ‘Toon’ van Eneco.

Bezoek van de ‘overkanter’

Vandaag is het zaterdag, de dag dat Toon wordt geïnstalleerd. Met zo’n slimme thermostaat heb je meer inzicht en kun je tot wel 10% besparen op je energieverbruik. Dat was het resultaat van een pilotproject op Texel met een look-a-like van Toon. Ik ben overtuigd.

Eneco heeft geregeld dat er een monteur naar Texel komt. De monteur houdt me keurig op de hoogte over wanneer ie bij ons is: “Mijnheer, ik ben iets later”…….“Mijnheer, sorry ik moest 3 kwartier op de boot wachten”…… ”Mijnheer, excuus ik verwacht over een uur bij u te zijn”. Typerend voor een dienst van een ‘overkanter’. Zo noemen we dat op Texel.

“Papa, poep”

Ik ben even alleen thuis met mijn dochter van bijna 1,5 jaar. Vlak voordat de monteur zou kunnen komen, zegt ze: ”Papa, poep”. Ja, mijn dochter praat al hele zinnen voor haar leeftijd. Ik kijk, ruik en weet genoeg. Eenmaal op het aankleedkussen komt de ramp mij tegemoet. Ik heb meerdere billendoekjes nodig om haar billen enigszins schoon te krijgen. Op dat moment gaat de bel. De monteur… Ik kijk hem door het keukenraam hulpeloos aan… Ik wapper met mijn vrije hand gevuld met de billendoekjes en brul dat ie om moet lopen via de achterdeur. Op Texel komt iedereen door de achterdeur: alleen de collecte komt aan de voordeur.

Een beetje kieskeurig

De monteur uit de randstad heeft zijn werk prima gedaan. Bij ons werkt Toon en ik kan met de app op mijn iPhone het verbruik van huize Kuiken volgen. Ik kan zelfs op afstand de temperatuur aanpassen. Ik besef wel dat het selectief gedrag is. Want wat het brandstofverbruik van mijn 62er kever is, weet ik echt niet…. Hij heeft in ieder geval geen rommelige software.

Jord Kuiken

Geschreven door

The author didnt add any Information to his profile yet