Op de Schouders van de Reuzen: ga mee naar de Stormvloedkering

Gepubliceerd op 25 juni 2018

Deze blog gaat over een interessante ondernemersdagtrip naar een adembenemend en indrukwekkend bouwwerk. Een stormvloedkering die 1 miljoen mensen beschermt tegen het wassende water. Lees nu verder en meld aan voor een leuke en inspirerende nazomersessie.

Benieuwd wat ik voor je kan doen?
Neem contact op

Dit jaar begon ik met het organiseren van Boetcamps. Bijeenkomsten waar mensen vertellen over ingrijpende projecten of veranderingen, waar zij in werken. De boetcamps vinden plaats in een Texelse schapenboet. Of op andere adembenemende locaties. Op 14 september gaan we backstage bij de Stormvloedkering in Stellendam. Je enige kans om een van de Deltawerken vanuit deze hoek te bekijken.

Nou ja backstage, we gaan tientallen meters understage en tientallen meters upstage bij deze Stormvloedkering in Stellendam. Wij klimmen op hun schouders en krijgen de kans kilometers ver over de Zeeuwse kust te kijken. In de verte zien we zelfs Dordrecht liggen. Ondertussen vertelt een medewerker fantastische verhalen over dit indrukwekkende bouwwerk. Kortom: het is de moeite waard om mee te gaan naar de Boetcamp on Tour.

boetcamp, jordkuiken

Hoe komen Boetcampers de stormvloedkering binnen?

Hoe we voor elkaar hebben gekregen dat we naar een plek mogen waar onbevoegden maar mondjesmaat worden toegelaten? Mijn broer werkt bij de Stormvloedkeringen en wij mogen een paar uur met hem meelopen. We vertrekken om 9.00 uur vanaf Texel (bus), lunchen vlakbij de stormvloedkering en krijgen een uitgebreide rondleiding. Om 18.30 staan wij weer bij de veerhaven richting het eiland. Wil je vanaf een andere plek op de route instappen en uitstappen?

 

Mail of bel even

25 Miljoen liter water per seconde

  • 22.000 Heipalen waren er nodig om de dam stevig in de zeebodem te zetten.
  • De dam is 1 kilometer lang, heeft 17 openingen, met elk twee segmentschuiven van 550 ton per stuk. Om alle schuiven te kunnen bewegen, is 340.000 liter hydrauliekolie nodig. De bouw startte in 1958 en duurde dertien jaar (!). Het betekende een enorme ommekeer in de manier waarop wij onszelf jarenlang beschermden tegen de zee. De dramatische watersnoodramp die duizenden mensen het leven kostte en gezinnen ontwrichtte, vormde voor alle mankrachten de drijfveer om dag en nacht aan de dam te werken.
  • De sluizen zijn een van de dertien deltawerken. Deze deltawerken liggen allemaal aan de kust van Zuid-Holland en Zeeland.
  • Zij beschermen miljoenen mensen, waaronder de inwoners van Rotterdam, tegen het woeste water. En voeren 70% van het Nederlandse rivierwater van de Maas en de Rijn af. De maximale spuicapaciteit is 25 miljoen liter rivierwater per seconde. Als het water bij eb door de sluizen stroomt, passeert deze bijna niet te bevatten hoeveelheid de sluizen.
  • De sluizen zijn multifunctioneel. Ze beschermen tegen hoog water, laten rivierwater door en zijn vormen nog eens een indrukwekkende auto- én fietsverbinding langs de Zeeuwse kust.
  • Rijksmonument en groot wonder

De Stormvloedkering is een Rijksmonument. En een van de grotere transities in de Europese kustbescherming. Anno nu komen er wereldwijd nog steeds grote bedrijven in weg- en waterbouw langs om dit wonder met eigen ogen te aanschouwen.

Meld je nu aan voor deze Boetcamp on Tour

Wil je weten hoe het er achter de schermen bij de Stormvloedkering bij Stellendam aan toe gaat? Durf je de gigantische schouders van deze enorme reuzen te gaan staan en kilometers ver uit te kijken over kust en land? Ben je wel weer eens toe aan een inspirerende uitstap met mede-ondernemers?

Meld nu aan

Zie ik je dan? Hartelijke groet van Jord.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *