Hoe komt u erachter of u recht heeft op een Teruggaaf Energiebelasting? En hoe dien je zoiets in? Een uitleg voor vakantiehuiseigenaren en bewoners van appartementencomplexen.
Een deel van de energierekening bestaat uit energiebelasting. Vakantiehuiseigenaren en bewoners van appartementencomplexen kunnen met elkaar bij de Belastingdienst deze energiebelasting terugkrijgen. Drie tips voor een succesvolle teruggaaf.
Twee appartementencomplexen in Rotterdam. Links de appartementen boven de Markthal / Foto: Frank Cornelissen
In de maanden januari, februari en april staat bij bedrijven en instellingen de administratie en boekhouding in het teken van de Belastingaangifte. Een deel van mijn werk bestaat uit het regelen van de teruggaaf Energiebelasting. Op basis van mijn ervaringen heb ik een aantal aandachtspunten op rij gezet.
Hoort uw organisatie bij een van onderstaande categorieën? Dan bestaat de kans dat u Energiebelasting terugkrijgt. Voor dit artikel focussen wij ons op vakantieparken en wooncomplexen. Behoort u tot een van de andere categorieën en heeft u vragen? Neem dan gerust contact met mij op.
Behoort u tot één van de categorieën en kunt u deze twee vragen met ja kunt beantwoorden? Dan is het de moeite waard om een Teruggaaf Energiebelasting in te dienen bij de Belastingdienst. Degene die de totale energierekening ontvangt en betaalt, kan de aanvraag indienen.
Veel mensen die contact met mij opnemen, vragen mij hoe groot de kans is dat de teruggaaf uitmondt in een aanslag? Zij maken zich zorgen dat de Belastingdienst concludeert dat eigenaren te weinig Energiebelasting hebben betaald door de aangifte een aanslag krijgen. Het enige wat kan gebeuren, is dat uw teruggaaf op 0 uitkomt. Een verzoek tot teruggaaf Energiebelasting leidt nooit tot een aanslag.
In een wooncomplex of flat is een Vereniging van Eigenaren verplicht en elke bewoner is er lid van. Je bent immers samen eigenaar van het hele gebouw en verantwoordelijk voor het onderhoud aan de buitenkant en gezamelijke ruimtes.
Voor een vakantiepark is een VVE oprichten niet verplicht, maar het kan in een aantal situaties handig zijn. Zoals bij de Teruggaaf Energiebelasting. Stel in één bijeenkomst met de achterban (bijvoorbeeld de Algemene Ledenvergadering) de randvoorwaarden vast. Bijvoorbeeld over de manier van terugbetalen. De Belastingdienst keert de eventule teruggaaf in één keer uit. Spreek van tevoren met eigenaren en beheerder af of deze teruggaaf op de rekening van de vereniging komt, of op die van de beheerder. En hoe u het bedrag vervolgens verdeelt over alle eigenaren.
Verenigingen van Eigenaren schakelen mij vaak in voor de Teruggaaf Energiebelasting. Vaak is er sprake van een teruggaaf voor meerdere jaren. Ik zoek dan – dat mag tot maximaal vijf jaar terug – alle data bij elkaar die De Belastingdienst nodig heeft.
Als alle data op orde is en de aanvraag bij de Belastingdienst ligt, adviseer ik de beheerder of de Vereniging van Eigenaren om vanaf dan jaarlijks alle noodzakelijke gegevens voor toekomstige aangiften bij te houden.
Heeft u nog vragen? Reageer hieronder en ik voorzie u zo snel mogelijk van een antwoord.
U kunt ook via telefoon of mail contact opnemen.
Reacties op "Hoe krijgt u als VVE uw Energiebelasting snel terug?"
Het is allemaal correct wat u zegt, maar er zijn nog meer rekenregels die na de aanvraag tot een definitieve beschikking komen.
Bijvoorbeeld als een eigenaar meerdere bungalows op het bungalowpark in bezit heeft, wordt dit beschouwd als 1 WOZ-object en dus maar 1x heffingskorting verrekend.
Alle volumes van de bungalows van deze eigenaar worden bij elkaar opgeteld en boven de 10.000 kWh is het bedrag van de energiebelasting weer anders (lager).
Daarnaast wordt het totale gefactureerde volume stroom (en eventueel gas) in de berekening afgerekend tegen de eerste schijf van de energiebelasting en SDE+.
Dit zorgt voor een correctie op de definitieve teruggaaf (beschikking).
Het komt dus voor dat door de correcties de teruggaaf negatief wordt en dan is de definitieve beschikking € 0.
Eigenlijk vreemd, de belastingdienst vult op de IB aangifte de WOZ waarde al in en weet dus precies wie de eigenaren van de bungalows op een vakantiepark zijn. Dat moeten ze toch zo uit hun data base kunnen vissen? De teruggaaf houdt geen verband met de hoeveelheid afgenomen energie, dat is thuis ook niet zo. Het is een vast bedrag als er energie wordt afgenomen. Met zonnepanelen kan je zelfs negatief uitkomen en toch terug ontvangen.
De regeling lijkt bij tussenmeters onnodig complex te zijn.
Bedankt voor deze info. Goed om te weten dat het VvE op vakantieparken niet verplicht is, maar voor wooncomplexen wel. Je moet rekening houden met veel onderhoud, zoals schoonmaak en schilderwerk. Toch kan het interessant zijn om te investeren in vastgoed.
Dag Wim,
Ik zie wel mogelijkheden.
Is het een gemeenschappelijke ruimte met bv een eigen WOZ-beschikking?
Of is de ruimte onderdeel van een object met ANBI verklaring.
Als je me een mail stuurt met wat meer informatie over locatie etc, dan kan ik er naar kijken en beoordelen of er een positieve case is.
mvg jord kuiken
Is het ook mogelijk energiebelasting terug te krijgen over de gemeenschappelijke ruimten?
Hallo jord kuiken. Is de teruggaaf energiebelasting voor een VvE inclusief de BTW?
Groet, Annelies Postma