Hoe ik 1 miljoen euro energiebelasting terug kreeg.

Gepubliceerd op 9 mei 2018

In 2017 verdiepte ik mij in de energiebelastingteruggaaf voor vakantiewoningbezitters. En vroeg uiteindelijk, namens tientallen klanten, 1 miljoen euro aan energiebelasting terug. Lees hieronder hoe ik dit deed en welke lessen ik leerde.

Benieuwd wat ik voor je kan doen?
Neem contact op

Al heel lang wist ik dat veel eigenaren van een vakantiehuis, recht hebben op teruggaaf van energiebelasting. Bijna niemand vraagt het terug. En dat terwijl het bedrag tot 1.000 euro per jaar kan oplopen (lees ook nog even mijn vorige blog (link naar eerste blog hierover), als je hiervan nog even het fijne wilt weten.

De twee voorwaarden om recht te hebben op teruggave

1. De verzameling vakantiewoningen moet op een park staan en een Vereniging Van Eigenaren hebben.
2. Het park moet beschikken over een hoofdaansluiting en elk vakantiehuis moet een aansluiting voor gas en/of elektra hebben.

Waarom vragen vakantiewoningbezitters geen energiebelasting terug?

Waarom vraagt bijna geen enkel vakantiepark, geen enkele eigenaar van een huisje op dat park of Vereniging van Eigenaren van zo’n verzameling huizen het geld terug?

Omdat het traject taaie kost is. De Belastingdienst stelt hoge eisen aan het dossier en je moet een schat aan informatie verzamelen bij verschillende partijen. Ik besloot mijn tanden er in te zetten en vertelde vakantiewoning-eigenaren over het geld dat er nog voor hen op de plank lag.

Scepsis viel mij ten deel. “Wij hebben geen recht op dat geld, je hebt je verkeerd laten informeren.” “Vergeet het maar, die regeling is niet op ons van toepassing.” “Ik heb het al eens geprobeerd, hij is te ingewikkeld om er gebruik van te maken.” Dit kreeg ik van meerdere Verenigingen van Eigenaren te horen.

Uiteindelijk kreeg ik na lang lobbyen van één park toestemming om aan de slag te gaan. Daarna volgden er meer, mede dankzij de referenties.

Drie dingen die ik leerde in het hele traject:

1. Een idee is niet alleen maar goed als het meteen gejuich oogst.

Als je zeker bent van je standpunt en de feiten die je hebt verzameld, werk dan gestaag door. Een paar prospects die niets zien in je plan. Het is even slikken, maar stop niet. Een idee is niet alleen maar goed als het direct met gejuich wordt ontvangen.

2. Iemand anders voor jou het pad laten effenen: geen zwaktebod.

Je netwerk gebruiken kan heel veel tijd schelen. Zo bleek iemand uit mijn contacten te geloven in mijn idee. Hij overtuigde een van de VVE-besturen die tegen stemden, alsnog. Kortom: anderen vragen jou te introduceren kan heel veel tijd schelen. Het is geen zwaktebod.

3. Het systeem is je vijand, de ménsen in het systeem niet.

In het hele traject had ik veel contact met de gemeente, boekhouders van de vakantiewoningbezitters en de Belastingdienst. Met deze laatste had ik op sommige momenten vrijwel dagelijks contact.

De Belastingdienst stelt hoge eisen aan de informatie die je moet aanleveren. Daar waar huishoudens de energiebelasting automatisch terugkrijgen, moeten vakantiewoningbezitters zelf aan de bel trekken.

Daarnaast heb ik boekhouders, accountants en administratiemedewerkers gesproken in de afgelopen maanden. Veel heb ik moeten vragen om informatie. Ook bij de gemeente was ik kind aan huis (voor aanvragen van WOZ-waarden). Al die contacten betekenden dat ik soms moest wachten, nog eens bellen, even een extra mailtje moest sturen of een vraag moest beantwoorden… die ik al had beantwoord.

Tot slot beoordeelt de belastingdienst alle verzamelde informatie. Dan volgen er nog veel vragen of verzoeken om extra data. Op sommige vakantieparken was de situatie met gas- en energiemeters zo complex, dat een speciale belastinginspecteur het dossier onder de loep nam.

Geen enkele van de tientallen aanvragen was hetzelfde. Soms liep ik vast in de radertjes van het ingewikkelde systeem. Mijn geduld werd op de proef gesteld. In het bureaucratische traject schuurden gebeurtenissen wel eens met mijn gevoel van rechtvaardigheid.

Toch was het goed. Want ik hield me steeds voor: de mensen die in dit systeem hun werk doen, doen hun stinkende best en lopen ook tegen dingen aan. Net als jij, maar dan vanaf de andere kant. Kortom alle mensen die jou vragen stellen, data aanleveren of juist van jou nodig hebben: het zijn je partners. Wees aardig, want zonder hen red je het niet.

Bij de dossiers die nog volgen, kan ik veel mensen weer benaderen voor hulp. Ik kreeg mobiele nummers, doorkiesnummers waarmee ik keuzemenu’s en wachttijden kon omzeilen en vooral veel tips. Alle contacten die ik had, waren waardevol en leerzaam.

4. Deze energiebelasting tamtam is goud waard.

Naast een keurige vergoeding per teruggaaf, heb ik mijn naamsbekendheid flink kunnen vergroten, gewoon door mijn werk goed te doen en mensen te geven wat ik hen beloofde.

Een klein voorbeeld van het lopende vuurtje wat mijn monnikenwerk opleverde:
Bij mijn ouders in Rotterdam (200 kilometer van mijn woonplaats Texel) kwam een kennis bridgen. Hij vertelde dat een vriend hem had verteld dat ‘ene Kuiken van Texel’ de Energiebelastingteruggaaf van zijn vakantiehuis had geregeld… Of dat familie was (…).

Het was niet makkelijk, maar het is gelukt

In totaal heb ik bij tientallen vakantieparken de Teruggaaf Energiebelasting succesvol kunnen afronden. Dit heeft een totale teruggaaf van 1 miljoen euro opgeleverd en een gemiddelde teruggaaf van 600 euro per vakantiehuiseigenaar.

Het aanvankelijke ongeloof bij de Verenigingen van Eigenaren over mijn ‘kansloze missie’ veranderde naar blijdschap over ‘een prettige en succesvolle samenwerking’ tot ‘ik zou je wel een kusje willen geven’.

En nu?

Met jaarlijks terugvragen van de teruggaaf Energiebelasting voor mijn verworven klantenbestand van vakantiewoningbezitters ga ik door. Ik heb zoveel geleerd, dat ik de aanvragen nog meer kan verbeteren en het proces kan vergemakkelijken.

Daarnaast nodig ik hierbij allle nieuwe klanten uit; vakantiewoningbezitters die ook hun Energiebelasting terug willen ontvangen. Je kunt contact met mij opnemen via info@jordkuiken.nl

Kijk voordat u dit doet, wél even naar onderstaande randvoorwaarden en onderzoek of uw situatie daar aan voldoet. Is dat niet zo? Dan is het systeem genadeloos: geen teruggaaf mogelijk.

Nog even in de herhaling: de voorwaarden voor teruggaaf energiebelasting.

Ik noemde de voorwaarden voor recht hebben op teruggaaf Energiebelasting al eerder, maar herhaal ze voor de zekerheid nog even.

1. Het park waar het huis staat moet een Vereniging van Eigenaren hebben.
2. Het park moet voorzien zijn van een hoofdaansluiting voor gas en elektra. Daarnaast moet elk vakantiehuis beschikken over een gas- en/of elektriciteitsaansluiting.

Wilt u nog meer weten? Lees dan nog even het eerste deel van de blogserie over de Teruggaaf Energiebelasting voor vakantiewoningbezitters (link maken naar die eerste blog hierover).

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *