Tweedewoningbezitters met woningen op de Texelse bungalowparken laten geld liggen. En niet alleen daar, maar overal in Nederland. Er ligt namelijk van vijf jaar energieteruggaaf van de Belastingdienst op hen te wachten. Ik heb de kennis om deze ingewikkelde teruggaaf te regelen. Runt u ook een vakantiepark of bent u tweede woningbezitter? Dan kan ik […]
Tweedewoningbezitters met woningen op de Texelse bungalowparken laten geld liggen. En niet alleen daar, maar overal in Nederland. Er ligt namelijk van vijf jaar energieteruggaaf van de Belastingdienst op hen te wachten. Ik heb de kennis om deze ingewikkelde teruggaaf te regelen. Runt u ook een vakantiepark of bent u tweede woningbezitter? Dan kan ik veel voor u betekenen
Binnen een vereniging van eigenaren van een vakantiepark is er vaak voldoende kennis op het gebied van energie. Waarom laten honderden vakantieparken in Nederland en de tweedewoningbezitters de energieteruggaaf waarop zij recht hebben liggen? Dat komt omdat je specifieke kennis nodig hebt om deze teruggaaf te realiseren.
En laat ik, onder meer freelance projectmanager bij een grote energieleverancier, nu net die kennis in huis hebben om dit te regelen.
Bij het aankaarten van de mogelijkheden stuitte ik vooral op sceptische VvE’ers. ‘Het klopt niet wat je zegt, we hebben geen recht op teruggaaf’, ‘Wij komen er niet voor in aanmerking’, ‘De regelgeving is ingewikkeld’…
Alleen dat laatste klopt. Elk vakantiepark met een vereniging van eigenaren, een hoofdaansluiting en een aansluiting per vakantiehuis voor gas en energie, heeft recht op de energiebelastingteruggaaf. Het geld van deze teruggaaf heeft zich de afgelopen vijf jaar opgestapeld.
De teruggaaf is afhankelijk van de omvang van het bungalowpark (er zijn rekenregels en voorwaarden) maar het kan de vereniging, stichting of coöperatie duizenden tot tienduizenden euro’s per jaar opleveren. En dat laten ze – als het aan mij ligt – niet langer liggen. Ik buk wel voor ze om het op te rapen en regel een verzoek van belastingteruggaaf in bij de belastingdienst over de afgelopen vijf jaar.
De overheid geeft woningeigenaren een tegemoetkoming in de basisbehoefte van leven. Dit bedrag, zo’n 370 euro per jaar, wordt verrekend met de energienota van je stroomaansluiting. Voorwaarde is dat op de aansluiting een verblijfsfunctie van toepassing is. Dus grofweg gezegd: het gaat om een aansluiting in een woning. Een garage of schuur telt niet.
De energieleveranciers vermelden deze overheidsvergoeding verschillend. De een spreekt over heffingskorting de ander over EB-vermindering. Waarbij EB staat voor energiebelasting.
Elk huishouden met een energieaansluiting krijgt deze energieteruggaaf via zijn belastingaangifte terug. De Belastingdienst behandelt de vakantiehuizeneigenaren die deel uit maken van een Vereniging van Eigenaren ook als één huishouden. Alleen door heel veel moeite te doen en stapels informatie bij elkaar te sprokkelen, kun je voor elk vakantiehuis met een eigen aansluiting binnen je vereniging dat bedrag terugkrijgen. Dat betekent voor een aantal vakantieparken dat de teruggaaf vertwintigvoudigt. Maar dat kost dus wel heel veel tijd. En die hebben Verenigingen van Eigenaren, vaak bestaand uit een vrijwillig bestuur dat daarnaast nog een baan heeft, niet.
Ik kan alle stappen samen met de Vereniging van Eigenaren en de vakantieparken regelen. Dat begint met informeren van de leden tijdens vergaderingen, zorgen dat we een overeenstemming bereiken over de aanpak. Vervolgens ga ik al het uitzoekwerk doen, mijn bevindingen terugkoppelen en zorgen dat de teruggaaf zo snel mogelijk wordt bijgeschreven op de rekening van de Vereniging van Eigenaren. Zodat zij de leden/huiseigenaren hun deel kunnen uitbetalen.
Ik heb een aantal dingen nodig om alles in orde te maken. Dat is allereerst een Woz-beschikking van elke vakantiewoning binnen de Vereniging van Eigenaren. Een gemeente moet daarvoor zijn best doen en tijd investeren in iets waar zij geen direct belang bij hebben. U begrijpt, dat vraagt om lobbywerk en tijd. Deze tijd investeer ik graag.
Ten tweede, de rechtspersoon binnen de Vereniging van Eigenaren die de energienota betaalt namens alle eigenaren, is de aanvrager van de teruggaaf. En deze persoon moet de teruggaaf weer naar rato verdelen onder de huisjeseigenaren. Dat is een uitzoekklus, waarbij ik ondersteun.
Ben je door deze regels heen geworsteld, dan volgt de forse berg invulwerk voor de Belastingdienst. En deze dienst stelt zich in deze specifieke gevallen allesbehalve op als adviseur. Tenzij je de CEO van Starbucks of Ikea bent en graag geïnformeerd wilt worden over de mogelijkheden om voor jezelf belastingtechnisch een zo gunstig mogelijk ondernemersklimaat te realiseren (…).
Ben je eigenaar van een vakantiewoning met een stroomaansluiting die weer is aangesloten op één stoomaansluiting op het landelijk net? Dan kom je in aanmerking van een forse teruggaaf, die zich de afgelopen vijf jaar heeft opgehoopt.
Laat mij het werk doen. Ik raap voor de vereniging , stichting of coöperatie met alle plezier het belastinggeld op. De vergoeding van mijn inzet: een redelijk percentage van de uiteindelijke teruggaaf.
www.jordkuiken.nl, info@jordkuiken.nl of 06-41295270