Sinds de Klimaatwet heerst er een verwarrend soort enthousiasme. Moeten we NU, blind voor negatieve bijeffecten , investeren in alle duurzame middelen die voorhanden zijn? Warmtepomp erin, cv-ketel op de schroothoop? Of wachten we tot alternatief biogas de gedemoniseerde ketel weer populair maakt?
Ze verdrongen zich op radio en tv: lachende warmtepomp leveranciers, enthousiaste mileuorganisaties en orakelende politici. Ondertussen tikten kritische journalisten stukken over de kanttekeningen bij een gasloos huishouden. Na de presentatie van De Klimaatwet is het verwarrend. Moeten we alle duurzame middelen grijpen die voorhanden zijn? Of wachten tot betere meer doordachtere oplossingen zich aandienen?
Allereerst: wat is de Klimaatwet?
Het is een initiatief van Jesse Klaver en Diederik Samsom. De wet legt klimaatdoelen vast in de Nederlandse wet. Daarmee verplicht de wet de regering om jaarlijks een klimaatbegroting te maken. Hierin moeten zij in woord en met budget laten zien hoe zij de doelen gaan halen. De minister-president functioneert als de landelijk coördinator en hoofdverantwoordelijk voor het wel of niet halen van de doelen.
Het allerbelangrijkste: het klimaatbeleid wordt dankzij deze wet uiteindelijk VOORSPELBAAR. Dus voordat u in deze prille fase van de wet snelle besluiten gaat nemen, geef de wet en het beleid dat hieruit voortkomt even de tijd om daadwerkelijk voorspelbaar te worden. Met andere woorden: geef de wet de tijd om uit te kristalliseren.
Het klimaatmanifest, de voorganger van de Klimaatwet, pleitte voor een verbod op cv-ketels in 2021. Het zou de manier zijn om razendsnel het gasverbruik te verminderen. Inmiddels temperen politici deze hardheid al een beetje (zie je, tijd… voortschrijdend inzicht…). Waarom:
Het alternatief, een warmtepomp is voorbarig. Hoe breed de warmtepompleverancier ook naar u lacht. Waarom voorbarig?
In 2016 riepen een aantal duurzame bloggers al: ‘Waarom heeft niemand het over alternatieve gassen die de bestaande ketels in de lucht kunnen houden?’ Hopelijk krijgen beleidsmakers dit gas tussen de oren. Resumé, wacht nog even met die intensieve energieverbouwing in huis! En geloof het of niet, zes minuten na het tikken van dit stukje kwam de Telegraaf met dit hoopvolle artikel over watergas.
Ja, die actiematige houding is natuurlijk prima en begrijpelijk. Het enthousiasme dat voortkomt uit de klimaatwet en de angstig zichtbare effecten van de opwarming, wil ik niet de kop indrukken. Maar ook elektrisch rijden is geen oplossing, maar een korte termijn symptoombestrijder.
De elektrische auto is een prachtige ontwikkeling. Daarnaast begint ook de markt van de tweedehandsauto’s zich gestaag te vullen. En als u nagaat dat u al een nieuwe elektrisch aangedreven auto voor 35.000 euro in uw bezit heeft, dan wordt elektrisch rijden in ieder geval betaalbaar.
Toch is elektrisch rijden een oplossing voor wegkijkers:
Reclames van elektrische auto’s zien er prachtig uit en zijn vooral geluidloos, maar het product is nog lang niet zaligmakend. Ik weet dat heel veel lezers mij nu strontvervelend vinden, maar met fietsen en ov’en in plaats van autorijden bereikt u meer.
https://www.youtube.com/watch?v=H8NExnW8fNM
Maak in ieder geval pas op de plaats. Geef de Klimaatwet en de mensen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering de kans om in ieder geval tot de eerste KlimaatPrinsjesdag (in de wet staat dat er met ingang van oktober 2018 jaarlijks zo’n moment gaat komen) hun werk te doen en uitvoeringsbeleid te maken. Daarna kunnen wij als burgers misschien een plan gaan maken voor achter onze eigen voordeuren. Focus daarbij op de mensen die nadenken over lange termijnoplossingen en neem de roeptoeteraars met een korrel zout. Wat hebben we aan een afvalberg van cv-ketels, als de massaal omarmde warmtepomp nog steeds niet zaligmakend is?
Gelukkig wel. Drie heel overzichtelijke, makkelijk te ondernemen acties:
Bedrijven kunnen nog steeds relatief meer dan consumenten gebruik maken van subsidiergelingen om grote energietransities mogelijk te maken. Daar weet ik alles van. Bent u een bedrijf en wilt u van haver tot gort een onafhankelijk en eerlijk lange termijnadvies over uw mogelijkheden om te verduurzamen? Neem dan gerust contact met mij op. U kunt rekenen op informatie die niet is ingegeven door leveranciers. Ik heb namelijk met geen enkele leverancier afspraken over provisie. Wilt u advies over uw huis en haard? Dan kan ik u doorverwijzen naar een vakgenoot die alles weet over het verduurzamen van huishoudens.
Bel of mail mij gerust voor een afspraak.
Reacties op "Warmtepomp erin, cv-ketel naar de schroothoop?"
Wat geweldig dat gasgestookte cv-ketels om te turnen zijn. Waterstof is inderdaad een mooie oplossing. Voordat het zo ver komt, maak ik echter nog dankbaar gebruik van mijn cv-ketel.
Hoi Henk,
Op basis van deze info is het lastig een antwoord te geven.
Leveren de zonnepanelen meer op dan je verbruikt, dan is een elektrische boiler mogelijk een alternatief.
Persoonlijk zou ik eerder investeren in een zonneboiler.
Je zou eigenlijk eerst een analyse moeten maken van je verbruik, dan bepalen wat je wilt (wat jij belangrijk vindt) en dan pas kijken naar de oplossing en leverancier zoeken.
Ik ben niet niet de persoon die voor jou deze analyse maakt (heb er wel een mening over), maar kan je, indien gewenst, wel in contact brengen met personen die (lokaal) bezig zijn met het energieneutraal maken van woningen.
Met vriendelijke groet,
Jord Kuiken
Hoi Jord,
Goede blog! Ik zelf heb onlangs zonnepanelen op mijn dak gelegd. Nu heb ik het idee om ook een electrische boiler te nemen. Immers ik maak dan mijn eigen electra op. Hoe zie jij dit?
Wat kost een goede boiler? Wie zou ik op Texel kunnen vragen om dit aan te sluiten als je dit een goed idee vind?
Dank voor je reactie.