Lokaal duurzame energie opwekken is een van de grotere transities die samenlevingen doormaken. Eén die voortkomt uit een behoefte. Van mensen die meer grip en inzicht willen. Inwoners van wijken, dorpen en steden willen zelf energie opwekken. Ook van uw bedrijf of overheidsorganisatie verwachten mensen een actieve houding met veranderingen. Maar waar moet u beginnen? Jord Kuiken leidt u door grote en kleinere energietransities heen.
Jord Kuiken heeft veel ervaring met begeleiden en mogelijk maken van grote veranderingen. In de auto-industrie, hij studeerde autotechniek, helpt hij autobedrijven processen verbeteren. Zoals beter contact onderhouden met klanten voor vervolgonderhoud en besparen van energie. Wilt u ook een beter functionerend en energiebesparend autobedrijf? Jord Kuiken zorgt voor positief gestemde veranderingen.
Jord Kuiken heeft veel betekend voor het lokale Texelse energiebedrijf TexelEnergie. Hij hielp het bedrijf opstarten en professionaliseren. Door de administratie op te zetten en contact met klanten. Ook begeleidde hij de inkoop en het opwekken van groene energie. Hij weet alles van toepassen van zonne-energie, aardwarmte en opslaan van opgewekte energie. Daarnaast is hij op de hoogte van alle regels die bedrijven moeten naleven om energietransities te laten slagen. Ook zorgt hij voor een prettige samenwerking tussen stakeholders en klanten.
Al deze ervaring gebruikt hij nu uw bedrijf of overheidsorganisatie te helpen overstappen op duurzame energie. Wilt u laadpalen voor auto’s plaatsen en de energie halen uit bijvoorbeeld zonne-energie? Jord Kuiken doet voor u het onderzoek, de planning en uitvoering.
Jord Kuiken werkt planmatig en heeft geen speciale afspraken met bedrijven die bijvoorbeeld zonnepanelen of andere producten aanbieden. Hij handelt volledig in het belang van uw organisatie. Jord Kuiken inventariseert de mogelijkheden, wensen en randvoorwaarden en maakt een gericht plan. Is het tijd voor de uitvoering en intensieve samenwerking met meerdere partijen? Ook dit proces begeleidt hij in nauw overleg met u.
Leon Wilbrink / Stichting Bungalowpark Slufterduin
Leo Timmers (voorzitter Raad van Commissarissen) / Texelenergie
bestuur Vereniging van Eigenaren / Vakantiepark De Krim
De eerste rolde in de hoogtijdagen van Hitler (de auto is zelfs zijn idee), in 1938 van de loopband. En de allerlaatste in 2003. In Totaal bouwde VW 20 miljoen kevers. Tijdens de 2e wereldoorlog was de Keverfabriek nodig voor produceren van wapentuig. Na de 2e Wereldoorlog startten de Engelsen de fabriek weer op. Ten gunste van de Duitse economie.
De kracht van de kever: het uiterlijk veranderde nauwelijks, maar hij werd ongelooflijk verbeterd. Mijn 60 jaar oude Kever rijdt nog steeds. Hoe je het ook wendt of keert, dat is duurzaam. Er zijn Keverbezitters die hun auto hebben omgebouwd naar een volledig elektrische. Mijn droom is, om dit ook te doen. Ik blijf de Volkswagen Kever trouw.
De Volkswagen Kever. Ik identificeer mijzelf ermee; als ondernemer moet je jezelf blijven ontwikkelen. En ondertussen dicht bij jezelf blijven. Er is één groot verschil tussen mij en de Kever. Ik ben lang niet zo knap.