Hoe ik voor uw bedrijf en overheid energie en geld kan besparen

Gepubliceerd op 9 mei 2018

Om te verduurzamen moet je klein denken. Lokaal energie besparen. Dat is effectiever dan jarenlang strijden tegen een kolencentrale. Door lokaal energietransities teweeg te brengen schakelen wij hen uiteindelijk uit. Daar geloof ik in. Drie dingen die ik voor u kan doen om uw gemeente of leefomgeving  schoner te maken.

Benieuwd wat ik voor je kan doen?
Neem contact op

Think Small uit 1959, de advertentiecampagnes voor de Volkswagen Kever in Amerika, staat bekend als de meest succesvolle reclame-uiting ooit. Thuis bewaar ik een poster van deze naoorlogse campagne. Als talisman. Net als de Kever isoleer ik mezelf bewust van de snelle jongens. Ik wil klein en functioneel blijven denken. Tastbare en goede veranderingen bij bedrijven en overheden tot stand brengen. Die energie besparen, de leefomgeving prettiger maken en die niet nodeloos veel (subsidie)geld kosten.

Bron: Volkswagen en Medium.com

1. Oplaadpalen voor auto’s met groene energie

Op bijna alle Texelse parkeerplaatsen staat een aantal oplaadpalen voor elektrische auto’s. De gemeente Texel heeft Texelenergie, het lokale energiebedrijf waarvoor ik freelance werk, gevraagd om de energie hiervoor duurzaam op te wekken en op te slaan.

Ik schreef een kernachtig plan. Gericht op drie locaties.

Binnenkort: bij deze Texelse oplaadplek voor elektrische auto’s de elektriciteit uit de zon opwekken en opslaan. We hopen dat dan ook het woord elektrisch op dit bord iets wordt aangepast 🙂

Hoe ging ik te werk?

Allereerst maakte ik een lijst van alle deskundige burgers en bedrijven die nodig zijn om het project mogelijk te maken. Waarom begin ik hiermee? In veel projecten met zonnepaneleninstallaties schakelen mensen netbeheerder bijvoorbeeld te laat in. Als alles is geregeld, blijkt er geen aansluiting op het energienet mogelijk te zijn. Dit herstellen, als het al lukt, kost gemeenschapsgeld.

Kortom: zet de meest positief-kritische, deskundige en meedenkende bedrijven en inwoners op je lijst en bepaal in welke fase zij essentiële informatie kunnen verstrekken. Kader ook af: een te grote groep mensen met een hoog meedenkmandaat werkt contraproductief.

Daarnaast bekeken we de kleine letters in het bestemmingsplan (dat de gemeente het vraagt, betekent niet dat je er automatisch van uit kunt gaan dat het idee strookt met de bestemmingsplannen).

Tot slot berekenden wij de kosten en mogelijkheden om het project te financieren. Allereerst met lokale investeringen. Lukt dan niet, dan gaan wij kijken naar landelijke of lokale subsidies. Lokaal financieren vergroot de betrokkenheid, dus dat heeft altijd mijn voorkeur.

Het plan ligt bij de gemeente en wij voeren het hopelijk nog dit jaar uit! Mocht u dit nu lezen en denken: dit wil ik ook graag terugzien binnen mijn gemeentegrenzen, bel of mail mij dan even. Dan gaan wij de lokale situatie bekijken, vatten in een goed plan en indienen. Energie besparen is leuk.

2. Energiebelasting en vakantiewoningbezitters

Vorig jaar vroeg ik namens tientallen vakantiewoningbezitters die zijn aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren de Energiebelasting – van 2016 en de jaren ervoor – terug bij de Belastingdienst. Dit teruggavebedrag was in totaal bijna een miljoen.

De behoefte is duidelijk enorm, dus dit is voor 2018 een van mijn belangrijkste werkzaamheden.

Terugvragen van het belastinggeld is lastig, vraagt om veel geduld en een lange adem. Aangezien ik geduldig ben en train voor de marathon van Rotterdam, zit het met die geduld en de lange adem wel snor. Wat ook belangrijk is: een persoonlijke aanpak. Er zijn bedrijven die grote mailings uitdoen naar bedrijven met meerdere vakantieparken. Vervolgens vragen zij namens alle parken de Energiebelasting terug. Vaak gaat de Belastingdienst niet over tot uitkeren. En als zij overgaan tot uitkeren, komt het geld bij de landelijke organisatie terecht. En niet bij de eigenaren van de vakantiewoningen. De vertegenwoordigers die het geld terugvroegen, hebben uiteraard hun provisie al van het bedrag afgeroomd. En zijn niet bereid om het geld achter alle voordeuren af te leveren.

Klein en eerlijk denken werkt beter

Elk vakantiepark met woningeigenaren die zijn aangesloten bij een Vereniging Van Eigenaren, bezoek ik afzonderlijk. Per park verzamel ik ter plekke alle relevantie informatie. Op deze manier garandeer ik dat de aanvragen op zijn allernauwkeurigst bij de Belastingdienst terecht komen. Het kost tijd, maar het levert wel een teruggave op voor de eigenaren van de vakantiewoningen. Zoals die 1 miljoen euro in 2017.

Bent u aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren en heeft u een vakantiewoning? Probeer dan even om dit onderwerp op de agenda van uw jaarvergadering te zetten. Wellicht ligt er voor u ook nog een bedrag klaar op de planken van de Belastingdienst. Het kan oplopen tot 200-300 euro per jaar en per vakantiewoningeigenaar en u heeft recht op terugvragen tot vijf belastingjaren geleden.

Met het geld dat u terugkrijgt als vakantiewoningeigenaar, kunt u weer aanpassingen doen die uw woning duurzamer maken. Een 30 procent water besparende douchekop kost bijvoorbeeld maar 50 euro.

3. Begeleiden van projecten die energie besparen

Wie is in een projectgroep waarvoor verantwoordelijk? Wat zijn de kansen en risico’s? Wie betaalt de kosten die boven de begroting uitkomen? Wanneer moet de aanpassing zichzelf hebben terugverdiend? Projectleden stellen elkaar bij de startlijn van een verduurzamingsproject zelden deze vragen. Zij handelen op basis van goed vertrouwen en maken geen harde afspraken. Het idealisme drijft hen voort, maar kan ook naar de afgrond leiden.

Nog een opmerkelijk fenomeen is dat veel verduurzamingsprojecten alleen draaien op subsidies. Ze zijn dus zonder subsidies economisch niet rendabel. Als dit een bewuste keuze is, dan is dat prima. De risico’s zullen dan ook goed afgewogen zijn.

Een economisch rendabele energiebesparing doorvoeren, waarom niet? Als het gemeenschapsbelang groot is, dan zullen er veel bedrijven willen investeren! Kijk eens verder dan de subsidiepotten, dat is machtig interessant. Het gevoel: ‘Dit hebben wij met elkaar op eigen kracht gedaan’ zorgt ervoor dat de lokale samenleving een verduurzamingsproject op lange termijn op handen draagt.

Door mijn brede kennis over energie en mijn ervaring in internationaal opererende handelsbedrijven, schakelen bedrijven en overheden mij vaak in als projectleider bij verduurzamingsprojecten. Ik ben resultaatgericht, weet wie er in een lokale gemeenschap nodig zijn kennis te leveren. Ik ben ook doelgericht en, als het moet, vervelend en hard.

Door klein te denken, het overzicht te bewaren en eerlijk te zijn, lukt het om verduurzamingsprojecten succesvol en op lange termijn houdbaar te maken.

Wilt u gebruik maken van mijn ondersteuning? Bel of mail mij dan.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *