Waarom je energieslurpers in je bedrijf moet opsporen

Gepubliceerd op 23 mei 2018

Dit artikel spoort je aan om de bestaande energieslurpers in je bedrijf in kaart te brengen. Weet je hoeveel apparaten en machines in je bedrijf de grootste verslinders zijn? En wat doe je met al die restwarmte?

Benieuwd wat ik voor je kan doen?
Neem contact op

Voordat je met jouw bedrijf gaat investeren in duurzame energie: ontmoet de energieslurpers en besparingsmogelijkheden in de huidige situatie. Wist je dat energiebewust personeel al tien procent bespaart?

Drie redenen waarom eerst besparen en daarna investeren in nieuwe bronnen slimmer is.

1. U heeft sneller resultaat

Omdat dit het snelst resultaat oplevert. Voor de bedrijfsportemonnee en voor het milieu. Ontbrekende tochtstrippen zijn in een half uur in kaart gebracht en twee uur later heeft elke deur een tochtstrip. Energiebesparing: tienden van procenten. Investering: een paar tientjes per deur. Hebben we het snelle resultaat overal geboekt? Dan gaan we verder.

2. Twee vliegen, één klap: energieslurpers en  inzichten

Een rondgang door je bedrijf met een deskundige levert een schat aan inzichten op. U leert niet alleen veel over energieslurpers waar u zich niet van bewust was. U beseft ook welke grote oplossingen voor later het beste bij u passen. Komen we tijdens de rondgang veel warmteproducerende apparaten tegen? Zoals servers, computers en grote machines? Dan is inzetten van restwarmte voor uw bedrijf misschien wel een beter idee dan zonnepanelen. Hoe prettig het aanbod of de tijdelijke subsidieregeling ook lijkt.

Heeft u bijvoorbeeld een server? Dan kan de warmte van dit apparaat misschien wel een heel kantoor van warmte voorzien. Gebruikt u op dit moment op advies van uw serverleverancier koeling of ventilatie om te voorkomen dat uw server aan eigen warmte ten onder gaat? Dan realiseert u zich nu misschien hoe ‘schizofreen’ dit eigenlijk is. Zo ziet u maar. De rondgang door uw bedrijf zorgt ervoor dat we niet alleen direct de slurpers kunnen lamleggen. We maken meteen een goed en pro-actief plan voor de verduurzaming. Twee vliegen, één klap.

Kijk hier hoe een Nederlandse bedrijf de warmte van haar servers inzet om huizen en tapwater te verwarmen.

3. Besparen met collega’s zorgt voor saamhorigheid.

Energiebewust personeel bespaart u 10 procent aan bedrijfsenergie. Het is leuk om met elkaar de begin- en eindstand van de energiemeter over een jaar te bekijken. En af te spreken dat u het jaar erop 10 procent lager wilt uitkomen. Hoe gaat u dat doen? Alle personeel levert inbreng tijdens een borrel of etentje – van ‘allemaal een vest mee naar kantoor’ via spaarlampen naar een strak ingeregelde thermostaat – en zo zorgt besparen voor saamhorigheid. Is deze geslaagd? Dan levert de besparing misschien wel een etentje op met het hele team. In een duurzaam restaurant.

Heeft u iemand nodig die  energieslurpers vindt en stopt?

Heeft u een adviseur nodig die een rondgang maakt door uw bedrijf en energieslurpers stopt? Iemand die een plan maakt en ook naar tevredenheid uitvoert? Lijkt het u leuk om uw personeel via een externe presentatie enthousiast te maken voor sparen en verduurzamen? Wilt u met harde cijfers en goede plannen zien wat het effect is van alles wat u wilt doen om te sparen en verduurzamen? Neem gerust contact met mij op. Ik zorg binnen uw bedrijf voor een transitie die energie geeft.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *