Stimuleringsregeling Duurzame Energie en zonnepanelen: uitleg

Gepubliceerd op 27 november 2018

Verenigingen, stichtingen en bedrijven die grote investeringen willen doen in zonnepanelen, kunnen in aanmerking komen voor SDE+ subsidie. Een inleiding in de complexe regelgeving en belangrijkste voorwaarden. Tip: vaar nooit blind op summiere overheidsinformatie.

Benieuwd wat ik voor je kan doen?
Neem contact op

Bedrijven die subsidiemogelijkheden onderzoeken voor duurzame energie, stuiten vaak op onduidelijke informatie. Op veler verzoek bespreek ik van tijd tot tijd een lastig onderwerp over subsidie over verduurzamen.  Dit keer: een inleiding in de SDE+-subsidie en zonnepanelen.

Onderstaande overheidsinformatie over verduurzamen en subsidies, roept bijvoorbeeld veel vragen op:

SDE, Subsidie, zonnepanelen

Wat is SDE+ subsidie?

Letterlijk betekent SDE+: Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie Plus. Deze is voor bedrijven, Verenigingen en stichtingen. Meld je aan voor deze regeling? Dan kijkt de subsidieverstrekker of je in aanmerking komt.

In dit artikel gaan we er vanuit dat je graag met subsidie wilt investeren in zonnepanelen.

Je krijgt subsidie over elke KWh die je duurzaam opwekt. Vijftien jaar lang. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt de subsidie. De voorwaarden zijn strikt, de investeringen fors en soms heb je een vergunning nodig van je gemeente.

Bovendien kom je tijdens het aanvragen voor keuzes te staan die de kans op subsidie vergroten of verkleinen. Daarom is het belangrijk om de aanvraag samen met iemand te doen die weet wat de impact van keuzes op de financiële positie van uw organisatie is. Laten we allereerst de twee belangrijke voorwaarden onder de loep nemen, om überhaupt in aanmerking te komen voor SDE+.

Wie komen er in aanmerking?

Bedrijven, vereniging en stichtingen komen in aanmerking voor de SDE+ subsidie.

Subsidieverstrekker RvO stelt aan jouw bedrijf, vereniging of stichting twee belangrijke beginvoorwaarden:

  1. Je hebt een grootverbruikersaansluiting nodig.
  2. Je moet investeren in een hoeveelheid zonnepanelen die 15 Wattpiek of meer levert. Deze zogenaamde wattpieken staan gelijk aan ongeveer 54 zonnepanelen. Kortom: alleen grootverbruikers die investeren in dit minimum aantal panelen kunnen een SDE+ subsidieaanvraag doen.

Wat is een grootverbruikersaansluiting?

In de energiewereld hebben we het over grootverbruikers en kleinverbruikers. Kleine bedrijven en huishoudens zijn in negen van de 10 gevallen kleinverbruikers. Grote bedrijven beschikken over een zwaardere aansluiting en verbruiken meer energie: de grootverbruikers. Ga je investeren in een installatie met een grote hoeveelheid zonnepanelen (meer dan 50 panelen)? dan is de omslag van kleinverbruik naar grootverbruik verstandig.

Hoe kom ik aan zo’n aansluiting?

Deze vraagt u aan bij uw netbeheerder, het bedrijf dat in uw regio de gas- en elektriciteitsvoorzieningen onderhoudt, adviseert u en regelt de aansluiting. In een aantal artikelen op internet staat dat uw netbeheerder u niet mág adviseren over een nieuwe aansluiting, dat is niet juist. Hieronder vindt u informatie over wie per regio de gas- en elektriciteitsnetten beheert. Ook hebben we een lijst van alle netbeheerders in Nederland gemaakt. Een grootverbruikersaansluiting laten installeren kost eenmalig enkele duizenden euro’s. Daarnaast betaalt u een maandelijks tarief voor het onderhoud.

En als ik al een grootverbruikersaansluiting heb?

Ook als u al een grootverbruikersaansluiting heeft, geldt: overleg met uw netbeheerder wat uw plannen zijn. Zij zijn deskundig, weten alles van het elektriciteitsnet en kunnen u behoeden voor verrassingen. Een netbeheerder brengt echter niet alle randvoorwaarden en kosten van het totale project voor u in kaart.

Zoekt u iemand die dit kan doen?

Neem contact met mij op

De netbeheerder legt elektriciteits- en gasnetwerken aan en zorgt voor transport van gas en elektra. Wie de netbeheerder in jouw regio is, heeft de overheid ooit bepaald. Voor een energieleverancier kun je kiezen, voor netbeheer niet. Liander is de netbeheerder in grote delen van Noord-Holland. Enexis, Stedin en Coteq zijn ook netbeheerders.

Weet u niet wie uw netbeheerder is?

Overzichtelijk zijn de regio’s niet: soms beheert Liander in aantal gemeentes alleen de elektra en is Coteq de beheerder van het elektriciteitsnet. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Vul dan even uw adres in via eancodeboek (deze site blinkt niet uit in duidelijkheid, maar u komt er uiteindelijk wel achter wie uw netbeheerder is).

Bent u erachter wie uw beheerder van gas en elektra is? Hieronder kunt u direct doorklikken naar de websites van de verschillende netbeheerders.

Enexis         Coteq

Enduris      Westland Infra

Stedin         Liander

RENDO

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *